Sverige, lär er av Danmark!

coronavirus-4903566_1920

Coronaviruset visar att Sverige är sämst när det gäller som mest. I skrivande stund är 260 personer smittade i en virusepidemi som skövlar människoliv över hela världen, men medan detta sker sitter Sverige lamslagna. Medan länder världen över agerar kraftfullt med preventiva åtgärder verkar det nästan som att Sverige med statsepidemiologen Anders Tegnell i spetsen gör allt för att viruset skall få fäste i landet.

Gudarna ska veta att jag inte är expert på varken virussjukdomar eller hur dessa sprider sig, men med enkelt bondförnuft och en gnutta intelligens förstår vem som helst att en sjukdom sprider sig snabbare om man packar ihop många människor på en liten yta. Danskarna förstår detta bättre än svenskarna och framförde till exempel sin version av Melodifestivalen utan publik närvarande i arenan, även sportevenemang spelas utan publik.

Men i Sverige vill myndigheterna inte erkänna att de helt har tappat kontrollen över situationen utan genomför alla evenemang såväl sport som Melodifestivalen med publik. Om bara en av de tusentals personer på finalen av Melodifestivalen är sjuk så står Sverige inför en väldigt allvarlig situation där tiotusentals kan vara smittade.

Varför väljer Danmark att vidta nödvändiga skyddsåtgärder medan Sverige tittar åt ett annat håll och låtsas som att det regnar? Det skiljer inte många mil mellan Köpenhamn och Stockholm men beslutsfattandet får det att se ut som att våra länder ligger i vitt skilda världsdelar.

Anders Tegnell och Folkhälsomyndigheten är ett tydligt exempel på när svensk myndighetsutövning fungerar som sämst. Inte bara på grund av att Anders Tegnell snyter sig i handen (!) samtidigt som hans myndighet talar om vikten av basal hygien, utan också av anledningen att Anders Tegnell inte verkar ha någon aning om vad han själv sysslar med.

Sveriges kännetecken är tyvärr numera att när medborgarna behöver staten som mest sviker myndigheterna som bäst.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s